مقاطع فولادی که سطح مقطع بسیار کم و کوتاه به نسبت طول بلند خود دارند را پروفیل می نامند، پروفیل ها بر اساس شکل سطح مقطع نامها و کاربردهای متفاوتی دارند، پروفیل ها را به چند شکل می توان تقسیم بندی کرد
۱- ظاهر پروفیل
۲-کاربرد پروفیل
۳- نوع پروفیل
۴- متریال پروفیل
پروفیل ها از نظر ظاهری به دو دسته پروفیل باز و بسته تقسیم می شوند و از نظر کاربرد نیز به دو دسته عمده پروفیل ساختمانی و پروفیل صنعتی تقسیم می شوند. و از نظر نوع نیز شامل صنعتی، مبلی، گالوانیزه، آبرو ، سی، درب و پنجره و ستونی تقسیم می شوند.
متریال پروفیل میتواند انواع آهن، آلومنیوم ، کامپوزیت، استیل، گالوانیزه و … باشد، پروفیلها در صنعت در صنایع نظامی، خودروسازی، ساخت شاسی تریلرها و نفت کش ها، پل سازی، بیلبوردهای تبلیغاتی، ساخت پایه های میز و صندلی و صنایع مبلمان، و در ساختمان سازی کاربرد دارند. اما بدلیل تنوع زیاد انواع پروفیل و ماهیت سایت روحانی آهن در اینجا بیشتر قصد ارائه توضیحاتی در خصوص پروفیل های ساختمانی و به خصوص پروفیل از جنس آهن و تولید شده از ورق سیاه را داریم.
ظاهر پروفیل
پروفیل از نظر ظاهر به دو دسته عمده پروفیل باز و پروفیل بسته تقسیم می شوند،پروفیل های باز آن دسته از پروفیل هایی هستند که سطح مقطع آن ها باز است و دو لبه مقطع به یکدیگر متصل نیستند. از جمله مقاطع باز می توان نبشی تیرآهن، تسمه، ناودانی، میلگرد، چهارچوب فرانسوی و پروفیل Z را نام برد.
پروفیل بسته آن دسته از پرفیل هایی که از نظر شکل ظاهر دو لبه به هم متصل هست و سطح مقطع توخالی و بسته ای دارند را پروفیل بسته می نامند، پروفیل بسته شامل لوله، قوطی و HSS است، برای آشنایی با پروفیل ها نظیر تیرآهن،میلگرد، نبشی و … پروفیل های قوطی، z، و سپری به منو محصولات سایت روحانی آهن مراجعه نمایید.
روشهای تولید و کاربرد انواع پروفیل ساختمانی
۱- پروفیل نورد گرم
همانطور که از نامش مشخص است از نورد گرم شمش فولادی تولید می شود و به شکل قوطی یا لوله هست، تسمه ورق، میلگرد ، سپری و ناودانی از دیگر انواع پروفیل نورد گرم است.
۲- پروفیل نورد سرد
از ورقهای فولادی با استفاده از دستگاههای خم و پرس، پروفیل تولید می کنند، پروفیل نورد سرد برای کارهای سبک ساختمانی کاربرد دارد. پروفیلهای نبشی و ناودانی با روش نورد سرد نیز تولید می شوند. پروفیل نبشی نورد سرد در ساخت چهارچوب درهای بزرگ آهنی و ساخت انواع قالب های فلزی بکار رفته در ماشین آلات استفاده می شود. پروفیل ناودانی نورد سرد در مواردی نظیر در کرکره مغازه ها ، چهارچوب دربهای ساختمانی و تیر تکیه گاهی و سقف کاذب بکار می روند.
سطح پروفیل نورد سرد، صاف و سیقلی هست و در مقابل بدلیل تحمل درجه بالای دما، یک لایه اکسید برروی سطح پروفیل نورد گرم ایجاد می شود که باعث می شود سطح خشن داشته باشند و دربرابر خوردگی مقاومت بیشتری از خود نشان دهند
۳- پروفیل مرکب: از ترکیب و اتصال پروفیل های نورد گرم و سرد تولید می شوند.
پروفیل ساختمانی
پروفیل های ساختمانی یا درب و پنجره می توانند از هر دو نوع پروفیل های باز و بسته باشند، بیشترین کاربرد پروفیل در صنعت ساختمان در ساخت درب و پنجره است، همچنین پروفیل در ماطع بزرگتر به پروفیل ستونی معروف هست و در ساخت ستون و اسکلت فلزی کاربرد دارد.
پروفیل ساختمانی به نسبت پروفیل صنعتی ضخامت و استحکام کمتری دارد و معمولا در ضخامت ۲ تا ۴ میلیمتر تولید می شوند، ضخامت پروفیل ستونی از ۱.۵ تا ۸ میلیمتر هست، پروفیل ساختمانی دارای انواع پروفیلهای چهارگوش معروف به قوطی و غیر چهارگوش شامل پروفیل 507 ،508، 509 و پروفیل لنگه دری و پروفیل لوله میباشد. در ادامه در مورد هریک توضیح داده شده است. البته قابل ذکر است که در ساختمان سازی درر مواقعی که احتیاج به استحکام و ضخامت بیشتر باشد از پروفیل صنعتی نیز استفاده می شود.
از انواع مصارف پروفیل در ساختمان سازی می توان به موارد زیر اشاره کرد
- استفاده در درب و پنجره
- نرده کشی دیوارها، حفاظ پله ها و حصار دیوار و کارخانه ها
- ساخت خرپا و زیرسازی سقفها
- چهارچوبهای فلزی دربها
- استفاده جهت ستونهای ساختمانی مخصوصا به صورتترکیب چند پروفیل
- استفاده از پروفیل نبشی جهت ساخت چهارچوب دربهای بزرگ فلزی
- پروفیلهای لوله ای در ساخت دربهای کرکره و دربهای شاتر مغازه ها کاربرد دارد
- استفاده در ساخت و ساز خانه های آماده و کانکس ها
- استفاده در قفسه و ساخت دکوراسیون داخلی ساختمان
عوامل مؤثر برقیمت پروفیل
عوامل زیادی در قیمت تمام شده انواع پروفیل تاثیر دارند. از جمله موارد مؤثر برقیمت این مقاطع می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- متراژ مورد نیاز برای کاربردهای مختلف
- اندازه و ضخامت لازم برای ساخت انواع موارد گفته شده یا مقاوم سازی اسکلت های فلزی
- نوع فرایند ساخت پروفیل، زیرا نورد سرد یا گرم بودن آن، به دلیل تفاوت در تجهیزات روی قیمت نیز تاثیر میگذارد.
- نوع سطح مقطع پروفیل مورد نظر
- جنس آلیاژ به کار رفته از نظر مقاوم سازی در برابر خوردگی و شرایط جوی
پروفیل قوطی
مقاطع فلزی تو خالی و بدون درز با سطح مقطع مربع یا مستطیل در صنعت عنوان پروفیل قوطی را دارند. در واقع یکی از انواع پروفیل که در دسته پروفیل های بسته قرار میگیرد، پروفیل قوطی هست اما در صنعت ساختمان سازی و در عام فقط پروفیل قوطی با عنوان پروفیل معرفی می شود.
پروفیل قوطی مقاومت نسبتاً خوبی در برابر فشارهای پیچشی و لنگرهای خمشی دارند، پروفیل قوطی به دلیل اینکه استحکام کمتری نسبت به سایر مقاطع فلزی دارد به تنهایی قابل استفاده برای ساخت سازه فلزی نیست و همچنین به دلیل تنوع زیاد در سایز و اندازه و قابلیت جوش پذیری در ساختمان سازی و پروژه های عمرانی به صورت ترکیبی جهت استحکام سازه در ساخت ستون و سازه فلزی استفاده می شوند. پروفیل قوطی در ساخت سوله، استفاده در کارگاهها انبارها و ستون های ساختمان و همچنین در تولید درب و پنجره کاربردهای متفاوتی دارند.
پروفیل Z :
پروفیل Z یا پرلین زد در دسته پروفیل های باز قرار میگیرد، وزن سبک ، استحکام بالا، تحمل فشارهای کششی و قابلیت باربری بالایی دارد، و در سازه های فلزی نقش متصل کننده اجزاء را دارد و به دلیل همین خصوصیات ویژه استفاده از پروفیل Z باعث پایین آمدن وزن سازه و همچنین افزایش استحکام کلی سازه و در نتیجه استفاده بسیار زیاد از این پروفیل در سازه های فلزی بزرگ و چند طبقه شده است.
علت نامگذاری، شکل ظاهری این پروفیل هست که شبیه حرف Z انگلیسی هست. همانند سایر مقاطع فلزی لبه های پروفیل Z، بال پروفیل و قسمت عرضی و مابین لبهها جان پروفیل نامیده می شود. پروفیل Z از دو نوع ورق سیاه و گالوانیزه طی فرایندهایی متفاوت قابل تولید هست، ورق سیاه مصرفی برای تولید پروفیل ضد، ورق سبک است که نهایتا تا ورق ST52 استفاده می شود، در مجموعه روحانی آهن، پروفیل Z تولید شده از ورق سیاه عرضه میشود و شما میتوانید بنابر نوع نیاز و کاربرد نسبت به استعلام قیمت و تهیه پروفیل زد از سایت روحانی آهن اقدام نمایید.
سایز پروفیل Z براساس اندازه جان مشخص می شود که معمولا در اندازه های ۱۶، ۱۸، ۲۰، ۲۲ تولید میشود. تنوع ضخامت پروفیل محدود به ۲، ۲.۵، ۳ و ۳.۵میلیمتر است و طول این پروفیل از ۳.۵ تا ۷.۵ یا گاها ۱۲ متر متغیر است، بدلیل استفاده گسترده از پروفیل Z یعضی از کارخانه ها ابعاد درخواستی مشتری را نیز تولید میکنند. وزن پروفیل با توجه به اندازه و ضخامت پروفیل متغیر است. اما همانند سایر پروفیل ها برای پروفیل زد نیز در جدول اشتال استاندارد تعریف شده است که هر چقدر وزن پروفیل به این جدول نزدیک تر باشد پروفیل از کیفیت بهتری برخوردار است.
کاربرد پروفیل Z
- یکی از بیشترین کاربردهای پروفیل z استفاده در سقف سوله، سالنها و سازه های بزرگ مثل انبارها و پارکینگ ها و پمپ بنزین ها است،پروفیل Z برای زیرسازی سقفها، نقش متصل کننده اجزاء سازه را دارد. به دلیل استفاده گسترده پروفیل Z در سقف سوله، این پروفیل با نام پروفیل زدسوله نیز شناخته می شود.
- در ساخت اسکلت فلزی سایر سازه های ساختمانی، صنعتی و کشتی سازی نیز کاربرد دارد.
- جهت استحکام بیشتر ستونها جهت افزایش ظرفیت باربری سازه فلزی از ترکیب پروفیل زد و سایر پروفیل های فولادی، ستونهای مرکب تولید میشود
- پروفیلZ برای ساخت چهارچوب خصوصا برای درب های جدید نیز بسار پرکاربرد است.
درمورد قیمت، پروفیل Z نیز مانند سایر مقاطع فلزی تاثیرپذیری از سایر بازارهای مالی و کیفیت کارخانه تولید کننده را دارد، اما همانطور که گفتیم از نظر ون پروفیل زد سبک استبنابراین قیمت مناسبی در میان انواع پروفیل دارد و استفاده از پروفیلزد مقرون به صرفه هست چرا که وزن و بهای تمام شده ساختمان را پایین می آورد در حالی که استحکام سازه را بالا میبرد
پروفیل زد آسیا، پروفیل حدادگسترو پروفیل سریر صنعت امیر، پروفیل زد اصفهان، بیشترین پروفیل موجود در بازار است.
پروفیل HSS
پروفیل HSS نیز در دسته پروفیل های بسته قرار میگیرد، و در انواع اشکال مربع، مستطیل و گرد تولید میشود. پروفیل اچ اس اس از نظر ظاهر شبیه پروفیل قوطی و توخالی است اما به دلیل تفاوت در تولید، وزن کمتری دارد، درزجوش ندارد و از استحکام بالاتری برخوردار هست، پروفیل HSS قابلیت جوش پذیری و اتصال با استفاده از پیچ و مهره را دارد
تولید پروفیل hss به صورت کاملا اتوماتیک بوده و با توجه به روش تولید، یا درزجوش ندارد و یا پس از تولید محل درزجوش های حاصل از حرارت الکتریسته صاف میشود، به همین دلیل در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاومتر از پروفیل قوطی هستند و به دلیل نداشتن درزجوش مقاومت بالاتری در برابر فشارهای وارده دارند. به همین دلیل در مواقعی که مورد استفاده در نمای بیرونی کار است ظاهری جذاب تر دارد.
کاربرد پروفیل HSS
- استفاده در خرپای متحرک
- استفاده برای ستون های پایه و عناصر مهاربندی
- استفاده در پارکینگ های هوشمند و جند طبقه
- استفاده در بیلبردهای تبلیغاتی
- استفاده در پل های عابرپیاده
- استفاده در نمای سازه های فلزی بزرگ نظیر مراکر تجاری
- استفاده در استادیوم های ورزشی
- استفاده در سکوهای نفتی و دکل های انتقال نیرو
در مجموع پروفیل hss از نظر ظاهر و کاربرد شبیه پروفیل قوطی است منتهی پروفیل hss مقاومت کششی و پیچشی بیشتری دارد و همچنین در برابر خوردگی مقاومت بیشتری دارد و وزن سازه را کاهش میدهد به همین دلیل در هنگام تهیه و استفاده به این موارد توجه داشته باشید. قابل ذکر است پروفیل قوطی به شکل سنتی و از نورد گرم تولید می شود و پروفیل HSS به شکل کاملا اتوماتیک و از نورد سرد تولید می شود به همین دلیل دارای تفاوتهایی در ظاهر هست، پروفیل قوطی گوشه تیز دارد در حالی که پروفیل hss در گوشه انحناء دارد.