معرفی نبشی
پروفیلی که دو ضلع عمود برهم دارد را نبشی می نامند،نبشی به صورت تنها یا ترکیب با سایر مقاطع فلزی استفاده میشود. نبشی علاوه بر اتصال بخشهای مختلف سازه وظیفه تقویت و استحکام بیشتر سازه و توزیع یکنواخت فشار وارده بر سازه را نیز دارد، همچنین به دلیل شکل ظاهری معمولا نبشی در گوشه و کنج استفائه می شود و علت نامگذاری هم همین بوده ، نام نبشی از کلمه نبش و گوشه گرفته شده است.
به هر ضلع نبشی یک بال گفته می شود، ضخامت و طول بال عوامل تاثیرگذار بر وزن نبشی هستند و نبشی با این دو مشخصه معرفی می شود . سایز نبشی براساس اندازه ضلع آن ذکر می شود به عنوان مثال نبشی 6 یعنی نبشی که اندازه ضلع آن 60 میلیمتر است.
طول نبشی معمولا 6 تا 12 متر هست و بالها در اندازه های مختلف 20، 30، 40، 50، 60، 70 و 80 میلی متر هست و ضخامت نبشی در ایران از 2 تا 20 هست. نبشی از نظر ظاهر به شکل V و L تولید می شود. همچنین به دو دسته عمده نبشی بال مساوری و بال نامساوی تقسیم می شود.
نبشی بال مساوی
اندازه بالهای این نوع نبشی مساوی هست، همانطور که قبل گفتیم نبشی با دو مشخصه ضخامت و اندازه بال معرفی میشود بنابراین نبشی بال مساوی با ضخامت 50 میلی متر و اندازه بال 40 میلی متر به صورت 40*40*5 نمایش داده میشود
نبشی بال مساوی از نظر ظاهری به دو شکل کاملا عمود بر هم و یا زایه دار تولید می ش.د، حرف اختصاری L نمایانگر نبشی با بالهای عمود بر هم زاویه 90 درجه هست و حرف V نمایانگر نبشی با بالهایی که با زاویه کمتر از 90 درجه با هم اتصال دارند. به عنوان مثال L80 نمایانگر نبشی با دو بال مساوی که طول هر بال 80 میلی متر و بالها عمود بر هستند.
نبشی بال نامساوی
همانطور که از نامش مشخص هست بالهای این نوع نبشی با هم مساوی نیستند و طول یکی بیشتر هست.نبشی بال نامساوی فقط با بالهای عمود برهم و با ازویه 90 درجه تولید می شود که حرف اختصاری L نمایانگر آن می باشد
برای مثال نبشی با ضخامت 50 میلی متر و طول بال 40 و 50 میلی متر به شکل 40*50*5 نمایش داده می شود. نبشی بال نامساوی با استانداردهای ST37 , ST44, ST52 در بازار موجود است
نبشی اسپیرال
یکی از انواع نبشی بال مساوی و سبک هست. برای تولید این نبشی فولاد ST37 استفاده شده است و باتوجه به شمش مصرفی از انعطاف پذیری و قابلیت سوراخ کاری بالایی برخوردار هست. نبشی اسپیرال در سایزهای 20*20*3 تا 50*50*5 تولید میشود به دلیل استفاده از ورق سیاه ST37 این نبشی با عنوان نبشی نورد گرم بال مساوی نیز شناخته میشود.
نبشی اسپیرال به صورت فابریک و پرسی و به روش نورد گرم تولید میشود، در تولید نبشی اسپیرال متریال با کیفیت بالا و دقت در اندازه گیری بالا بهره گرفته شده است، نبشی اسپیرال یکی از با کیفیت ترین نبشیهای تولید شده در ایران هست و به همین دلیل قیمت بالاتر از قیمت سایر نبشی ها را دارد. همچنین نبشی اسپیرال به دلیل انعطاف پذیری بالا دارای طول عمر زیاد هست و در صنعت و ساختمان کاربرد زیادی دارد
انواع نبشی از نظر روش تولید
تولید نبشی به دو روش فابریک و پرسی انجام می شود
تولید نبشی پرسی
در این روش با استفاده از دستگاه پرس و به روش نورد سرد ورق سیاه به صورت دو ضلع یا بال عمود بر هم خم می شود، زاویه نبشی پرسی عموما 90 درجه هست و بالها مساوی هستند. ورق استفاده شده برای این نوع نبشی ورق st37 بوده بنابراین انعطاف پذیری بالاتر و مقاومت کمتر نسبت به نبشی فابریک دادر. به دلیل فرایند تولید کم هزینه و همچنین قیمت پایین تر ورق سیاه به نسبت بلوم نبشی پرسشی قیمت کمتری به نسبت نبشی فابریک دارد.
تولید نبشی فابریک
تولید نبشی فابریک به دو روش نورد گرم و با استفاده از شمشهای فولادی انجام میشود. در واقع مواد مذاب به شکل نبشی از قابها خارج شده و سرد می شود، به همین دلیل عنوان فابریک را به نبشی میدهند.
تشخیص نبشی فابریک و پرسی
از نظر ظاهری این دو نبشی دارای تفاوت هستند، در تولید نبشی فابریک به دلیل اینکه مواد مذاب در داخل قالب شکل دهی شده نبشی فابریک گوشه تیز دارد اما نبشی پرسی با توجه به اینکه ورق از وسط خم می شود در گوشه انحنا دارد.
نبشی فابریک نبشی پرسی
کاربرد نبشی
برشکاری، سوراخ کاری و خم نبشی به راحتی انجام می شود و همچنین تنوع تولید نبشی در ضخامتهای مختلف و اندازه بالها زیاد هست و به همین دلیل نبشی یکی از پروفیل های پرکاربرد به خصوص در صنعت ساختمان هست.
- اتصال ستونها در پل سازی و سدسازی
- اتصال ستون ها به صفحات در فندانسیون
- اتصال تیرآهن به بیم های باربر
- ساخت سازه های خرپایی
- استفاده در چهارچوب های درب و پنجرهها
- سقف کرمیت
- استفاده از نبشی لقمه در آسانسورها
- ساخت چهارچوب دربهای بزرگ
- استفاده در ساخت و اجرای والپست،( والپست ساخته شده با نبشی در مقابل والپست ساخته شده با پروفیل قوطی در انتقال بار جانبی و یکپارچگی دیوار بهتر عمل میکند.)
- انواع اتصالات مانند اتصال نبشی جان، اتصال با نبشی نشینمنی تقویت شده و تقویت نشده، اتصال نیم گیردار یعنی صلب
- ساخت بادبندها و نبشی کشی دیوارها جهت مقاوم سازی در برابر سیل و زلزله و طوفان
نبشی لقمه
به نبشی های برش خورده با طولهای مساوی نبشی لقمه گفته می شود که بیشترین کاربرد را درصنعت آسانسور دارد
محاسبه وزن نبشی
در ابتدای مقاله گفتیم که ضخامت و طول بال دو عامل تاثیرگذار بر وزن نبشی هست.با فرمول زیر وزن تقریبی نبشی بر حسب کیلوگرم بدست می آید،دقت کنید که اندازهها بر اساس میلیمتر در فرمول جایگزاری کنید
وزن تقریبی نبشی=2*اندازه بال نبشی*ضخامت نبشی*طول نبشی*7850
وزن تقریبی جهت محاسبه اولیه قیمت نبشی استفاده می شود و در هنگام ثبت سفارش در سایت فروش روحانی آهن نمایش داده می شود، اما وزن قطعی پس از باسکول کالا بدست می آید که فاکتور بر اساس آن اصلاح می شود.
در هنگام تهیه نبشی به این نکات توجه داشته باشید
بال مساوی یا نامساوی همچنین زاویه بالها چندان تاثیری بر استحکام و مقاومت نبشی ندارد، هریک از این نبشی ها براساس نوع کاربرد و مورد مصرف انتخاب و استفاده می شوند.
در مقابل روش تولید، نوع مواد اولیه و درصد عناصر استفاده شده در تولید نبشی و همچنین کارخانه تولید کننده از عوامل تاثیرگذار بر استحکام و مقاومت نبشی هستند.